expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Takip Edin...

9 Haziran 2016 Perşembe

Kozalak Mantı

 Merhabalar Sevgili Blogcanlarım,

 Ramazan ayının 4. gününe geldik bile Rabbim nasılda kolaylığını veriyor ve günler su gibi akıp gidiyor öyle değil mi? Sevdiklerinize iftar ve ikram sofralarınızda görselde fark yaratacak hoş bir sunumla lezzet yüklü bir tabak sunmak isterseniz bu tarifi halen daha denemeyenlerdenseniz şayet bir de benim tarifimle yapıp ikram etmeye ne dersiniz hanımlar?



 Aslında bu tarifi bir arkadaşımda tadalı uzun yıllar oldu .Hatta o zamanlar mutfak işleri bana çok ama çok uzaktı ve çok yoğun çalışıyordum.Liseyi bititdikten sonra herbirimiz ayrı yerlerdeydik ve sadece şirkete geldiklerinde görüşebiliyorduk , ben işten ayrılınca arada bir evlerimizde toplanmak üzere sözleştik .

  Böyle günlerden biriydi ve biz dört iyi arkadaş Melek ,Gülgün ,Özlem ve ben , ilk buluşmayı Melek'de gerçekleştirdik . Sanırım oniki onüç yıl oldu.O güzel lezzetlerle bezeli masada kozalak mantıyı görünce , hiç işin yok mu senin bu Kadar uğraşmaya değer mi ? demiştim ama tadınca değermiş aradaşım,  diyerek afiyetle yemiştik dört kafadar lise arkadaşı bir arada, tabi masada birbirinden güzel başka lezzetler de vardı değinmeden olmaz elbette tabi o zamanlarda blogumda olmadığından fotoğraf çekme gibi bir adetim yoktu, hatta ayıp sayardım zamanla insanın düşünce ve davranışları değişiyor elbette bazen yaşadıkları gereği bazen de zorunluluklar gereği , kulakları çınlasın Meleğin…
  Neyse efendim o gün bugündür evde misafir ağarladığımda sıklıkla yaparım ve hep aynı hikayeyi anlatırım hani büyüklerimizin keyifle anlattığı masalsı hikayeler gibi bizler de yaşlandık tabi ,bazen yadsıdıklarımızı yaşar hale geldik , artık yemek fotoğraflarımızı çeker ,tarifleri blogumuza yükler ve takipcanlarla paylaşır olduk.

 Tarife gelecek olursak şayet bizim Melek, üzerine sadece kıyma kavurmuş ve sarımsaklı yoğurt ile servis etmişti.Ben ise karnıyarık yemeğini çok sevdiğimden olsa gerek sade kıymanın tadının yavan olacağını düşünerek hep bu şekilde yaparım.Zaten kıymalı börek ve poğaçalarımda da aynı yöntemi uygularım başka tariflerimden de bilirsiniz siz.



     Malzemeler
  • 3 adet yufka
  • 300 gr kıyma
  • 3 adet sivri biber 
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet domates yada 1 tatlı kaşığı  domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet kesme şeker
  • Karabiber ,kekik,kırmızı pul biber,tuz
  • Sıvıyağ
     Üzeri İçin
  • 1 kase süzme yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Bir tutam maydanoz

  Yapılışı: Öncelikle yufkalarımız tezgaha serelim ve 4 eşit parçaya kesip bölerek balşayalım kozalak mantımızın yapımına.Böldüğümüz her bir parçayı da tekrar 4  eşit parçaya keselim. Yani her bir yufkamızdan 16 'şar adet üçgenler elde edelim.
 Siz biraz daha büyük olsun isterseniz 3 parçaya bölüp, bir yufkadan 12 adet elde edebilirsiniz bu yufkanızın büyüklüğüne de bağlı .Bazı yufkalar çok küçük olabiliyor.

 Elde ettiğimiz minik üçgenlerden pipet yada çöp şiş çubukları yardımıyla sigara böreği sarar gibi ama içi boş bir şekilde geniş tarafından başlayarak ucuna kadar saralım , parmak ucumuzu suya batırıp  yufkanın uçlarının yapışmasını sağlayalım.Kızartırken açılmaması için :)

 Tüm yufkalarımızı sardıktan sonra dilerseniz bir saklama kabında yada buzdolabı poşetine yerleştirip derin dondurucunuzda hazır bulundurabilirisiniz ben bazen böyle hazırlayarak aniden gelen misafirim için pratik bir şekilde hazırda bulundurmuş oluyorum.Aklınızın bir köşesinde kalsın diye hatırlattım ki keza sizler zaten çok iyi bilirisiniz.
 Kozalak şeklindeki yufkalarımızı bol sıvıyağda kızartmadan önce iç harcımızı hazırlayalım soğan ,sivri biberlerimizi ince ince doğrayalım .Bir tavada sıvıyağ yardımıyla soteleyelim domatesimizi minik küpler halinde doğrayıp tavaya alalım ardından salçalarımızı da ilave edip güzelce kavuralım . Kıymamızı,sarımsağı ,bir adet kesme şekeri ve arzu ettiğimiz baharatları ilave edip lezzetlendirerek ocaktan alalım.

 Bir diş arımsağı bir miktar tuz yardımıyla havanda dövelim yada sarımsak ezici ile de yapabilirsiniz. Süzme yoğurdumuza katıp güzelce karıştıralım.

 Bol sıvıyağda kızarttığımız kozalak mantımınız kozalaklarını arzu ettiğimiz renk alana kadar kızartalım ve kağıt havlu serili bir tabağa alıp fazla yağından arındıralım.
Servis için geniş bir tabağa kozalaklarımızı dizelim ve üzerine biraz yoğurt biraz kıymalı harcımızdan gezdirelim  ve maydanoz ile süsleyerek servise hazır hale getirelim .Misafiriniz geleceği zamanı çok iyi ayarlayıp sıcak servis etmeye gayret gösterin lütfen benden söylemesi .Afiyetler olsun…

2 yorum:

  1. off nasıl canım istedi bugün yapayım olmazsa eline sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok seveceğinize eminim…
      Teşekkür ederim ,sevgilerimle…

      Sil

Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...