Bir de ayvalar yetiştiği bölge yada yapıları gereği renk farklılıkları gösterebiliyor, tıpkı yapısındaki yumuşaklık yada yutkunma güçlüğü çektiğimizde hissettiğimiz farklılıklar gibi ekmek ayvası, altın ayva, şeker gevrek ayvası, Eşme ayvası limon ayvası diyede bilinen bir çok çeşidi mevcut.
Ben pişirme sırasında ayva kabukları,çekirdeği, çubuk tarçın ,karanfil ,hibiskus kullandım bir arkadaşın tavsiyesiyle gerçi renginde pek bir şey farkettirmedi sadece çekirdekleri kabukları tarçın ve karanfil de aynı rengi sağlıyor.
Ayvaları soyarken kararmaması için cam bir kase içersine yarım limon suyu ve ayvaları üzerini geçecek kadar su kullandım.Pişirme aşamasına geçene kadar limonlu suda beklettim ki kararmasın...
Yani mevzu bahis olan ayvanın rengi ne olursa olsun sevginizi katarak pişirdiğimiz her lezzet ayrı güzellikte...
Malzemeler
- 3 adet ayva
- 2 su bardağı şeker
- 2 adet çubuk tarçın
- 5-6 adet karanfil
- Bir tutam hibiskus
- 1/2 limon
- 1,5 su bardağı su
İç dolgusu için
- 1 çay bardağı ceviz içi
- 2 adet elma
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tarçın
Üzeri İçin
- Kaymak
- Badem
- Antep Fıstığı
- Kurutulmuş gonca gül
Yapılışı: Ayvalarımızı güzelce yıkayalım ve kabuklarını soyup çekirdek yataklarını temizleyelim...
Çekirdeklerini ve kabuklarını pişirme sırasında renk vermesi için kullanmak üzere ayıralım.. Ayvalarımızı ortadan ikiye bölerek kararmaması için limonlu suda bekletelim yada dilerseniz limonla ovabilirsiniz...
Yayvan bir tenceremizin tabanınına ayırmış olduğumuz ayva kabukları ve çekirdeklerini yerleştirelim . Ayvaların çukur kısımlar üstte kalacak şekilde dizelim .
Her bir ayva diliminin üzerine şeker serperek, iç malzememiz olan rendelenmiş olan elma, ceviz içi şeker ve tarçın karışımını ayvaların çukur kısmına eşit olarak yerleştirelim.
Hibiskus,çubuk tarçın ve karanfil ilave ederek üzerine 1,5 su bardağı su gezdirip tenceremizin kapağını kapatalım ve kaynayana kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra da kısık ateşte yaklaşık 1,5 saat pişirelim...
Pişirme sırasında bir kaşık yardımıyla suyundan alarak ayvaların üzerlerine gezdirelim ki ayvalarımızın içleri de güzel bir renk alsın...Ayvalar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirmeye devam edelim güzel bir renk aldığında ocağın altını kapatalım...
Ayvalar soğuduktan sonra servis tabağına alarak üzerlerine kaymak yerleştirip badem,Antep Fıstığı ve gonca gül kurusu ile süsleyerek servise hazır hale getirelim. Dilerseniz sadece fıstık serperek de servis edebilirsiniz.
Afiyetler olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...