expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Takip Edin...

25 Nisan 2017 Salı

Jetro İstanbul & Japon Çayı Etkinliği


 Merhabalar ,
Sevgili Hiromi OHAMA davetiyle Jetro Japan External Trade Organization tarafından gerçekleştirilen Chado ve  MSA işbirliğiyle organize edilen , keyifli bir Workshop 'a katıldım .
Japon Çayı Etkinliği için  aldığım nazik davete icabet ederek harika bir organizasyona dahil oldum …


acMisafirperverliğin temeli çay kültürü..
1000 yıldan daha uzun zaman önce,Budist rahipler Japonya 'yı  Çin çayıyla tanıştırması ardından yaklaşık 500 yıl sonra ise Sadou (Çay Seramonisi) Japon kültürünün bir parçası haline geldi. Önceleri zengin sınıfın tadını çıkardığıbir eğlence olan Sadou, gün geçtikçe halk tabakasındaki kişilerin de hayatlarına girmeye başladı.
Sadou misafirperverlik anlamı içermekle beraber, ichigo - ichie (anın tadını çıkar )sözüyle özetlenebilir. Bu söz,ev sahibinin görüşme şansını yakaladığı bir misafire hürmeten özenle bir çay seramonisi hazırlayarak misafiri rahatlatması anlamına gelir. Bu çay kültürünün olmazsa olmazı ve Japonların ince ruhudur...

Bizim kültürümüzde misafirin başımız üzerinde yeri var felsefesi ile misafire hürmeten özenle hazırlık yaptığımız gibi...
Japonya'da ilkbahar,yaz ,sonbahar ve kış mevsimlerin yaşar ve bu da üretilen canlara birçok farklı özellikler katar.
Yetiştirme farklılıkları ve işleme yöntemlerinin yani sıra bölge ve çayın kalitesi de  çayın tadını etkiler.Bunun sonucunda farklı tatlar da birçok çay beğeninize sunulur.


 Japon yeşil çayları diğer çaylardan farklı olarak koku ve renginin güzelliği ile birlikte 'umami' dediğimiz ağızda hoş,yumuşak bir tat bırakırlar.

Umami: Beş temel tattan biridir.
Japon mutfağından örnek verildiğinde yosun suyu, kurutulmuş Shiitake mantarı gibi yiyeceklerin hafif ve yumuşak yoğunluğunu ifade eden umami, diğer dillere de aynı şekilde çevrilmiş.

Japon yeşil çayının özelliği sert aroması umami ( çok kaliteli bir aroma) adı verilen bir tat ile sert ve acı tatların uyum içinde karışmasıyla meydana gelir. Umami bir tür aminoasit olan teanin 'den ,sert tadını kateşin 'den ,acı tadını ise kafeinden alır .

Japon yeşil çayı stres ve yaşam tarzına bağlı hastalıklardan muzdarip olan günümüz insanının sağlığı için de yararlı olduğu söylenen  bir çok etkin madde içerir .
Japonya'da yeşil çay,  genellikle düşük kalorili Japon yemeklerinin yanında servis edilerek yemeklere daha keskin bir tat katar ...
Japon yeşil çayını şeker veya başka bir tatlandırıcı eklemeden içebilir ve her yudumda çayın en saf halini tadabilirsiniz …


Yasuki MURAHASHİ 'nin açılış konuşması ile başlayan Japon Çayı Etkinliğinde Japonya’dan
konuğumuz Japon Çayı İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Bay Kotaro TANİMOTO  tarafından bizlere Japon çayı üzerine sunum, tadım ve Japon çayı yapımı ile ilgili uygulamalı eğitim ve sunum yapıldı.

JETRO HAKKINDA ;
Jetro, Japon Dış Ticaret Teşkilatı, hükümet destekli olup, Japonya ile diğer tüm ülkeler arasında karşılıklı ticaret ve yatırımı desteklemek için çalışmaktadır. 1958 yılında kurulmuş olan Jetro’nun o yıllarda amacı Japonya’da ihracı teşvik edip desteklemek iken; bu amaç 21. yüzyılda Japonya’daki küçük ve orta ölçekli şirketlerin global ihrac potansiyelini arttırmak için Japonya’dan ihraç desteklemek yönünde değişmiştir.…. 





1982 'de Japonya'daki en eski çay ihracatçısı Hellyer &B.Co şirketinin CEO 'su Kotaro  TANİMOTO sunum ve tanıtımı ile Japon Çayı Çeşitleri tadımlamak büyük keyifti doğrusu …



 1957  Shizouka doğumlu olan Kotaro TANİMOTO 1982 yılında Japonya'da en eski çay ihracatçısı Hellyer  &B Co,İnci 'a girmiş ve halen şirketin CEO 'su olarak görevine devam etmekte.1994 yılında Japon Çay İhracatçılar Birliğinde göreve başlamıştır ve 2011 yılında bu yana yönetim  kurulu başkan yardımcısı olarak görevini sürdürmektedir. 2010 yılında itibaren Uluslararası Çay Komitesinde Japonya temsilcisi olarak yer almakta .2011 yılından itibaren Birleşmiş Milletler Gıda Mekanizması (FAO ) 'nda devlet kurumlarının toplantılarına Japon temsilcisi olarak katılmakta.Almanya ,İtalya gibi bir çok Avrupa ülkesinin yanı sıra Rusya ,Amerika ,Çin vb. Dünyanın çeşitli yerlerinde Japon Çayı tanıtım faaliyetlerine devam etmekte.Böylesine değerli bir insanın elleriyle hazırladığı çaylardan yudumlamak büyük onur ...
Gyokuro , Matcha, Sencha, Genmacha, Hojicha ve Tencha çaylarını ilk kez deneyimledik…


En çok bilinen Japon yeşil çaylarının özelliklerine gelecek olursak eğer kısaca ifade etmeye çalışayım sizlere ,


Sencha ; En çok tercih edilen Japon yeşil çayı çeşididir. Yeni toplanan çay yaprakları buharlanır ve kıvrılır. Yapraklar şekillendirildikten sonra müşteriye en iyi tadı sunmak için karıştırılır. Sencha 'nın rengi genellikle sarıya dönük bir yeşildir. Aroma ,umami ve acı tadı dengeli bir uyum içinde sunan bu çay her yudumda zevk almanızı sağlar ve bu his çayın kalitesi arttıkça daha da artar.

Gyokuro  (rafine yeşil çay)   En kaliteli Japon yeşil çayı olan Gyokuro,benzersiz ve hafif bir acı aroma ve tatlı bir umami oranı içeren tatlı bir çaydır. Çay yaprakları ooishita yöntemi kullanılarak yetiştirilir. Bu yöntemde,yapraklar çıkmaya başladıktan sonra yaklaşık 20 gün süresince güneş ışığını kesmek için taze yapraklar gölgelenir. Diğerlerinden farklı olan bu işlem umami'yi artıran bir aminoasit olan teanin oranını arttırarak çayda acı bir tat oluşmasını önler.



Matcha çayı genellikle Sadou 'da (çay seromonisi)  kullanılan bir toz yeşil çaydır . Taze çay yaprakları doğrudan güneş ışığını kesmek için gölgelenir ve Gyokuro ile aynı şekilde buharlandirılır  Ardından kıvrılmadan kurutularak Tencha 'ya (öğütülmemiş yapraklar) dönüştürmesiyle son olarak da taş değirmende öğütülür. Lezzetli aroması ve yoğun tadı sayesinde Matcha ilgi görmekte olan bir çay...
Sıcak suda çözünen tozu ise çayın içindeki tüm besleyici öğelerin vücuda alınmasını sağlıyor. Matcha Japon şekerlemeleri ve yemeklerin tadını mükemmel bir şekilde ortaya çıkarıyor ki bugün Sevgili Hiromi Ohama tarafından hazırlanan leziz tariflerde bu nefaseti hissettik...

Bancha  (Bütün yapraklı yeşil çay) Bancha çoğunlukla yaz sonunda toplanan yapraklardan yapılır ve Sencha ile aynı yöntem kullanılarak üretilir. Fakat , Sencha 'ya kıyasla bancha 'da bulunan umami daha hafiftir ve sert ama hafif ve taze bir tat sunmak için yeterli oranda tanen içerir. Bancha yemeklerden sonra ağzınızda tazelik hissi bırakır ve Japonya 'da insanların her gün içtiği yeşil çaylar arasında en yaygınıdır .


Haujicha  (kavrulmuş bütün yapraklı çay) Bu güzel kokulu ve canlandırıcı Japon yeşil çayı Sencha yada bancha çayının yüksek ateşte kavrulmasıyla elde edilir. Çayın sert ve acı tadını bastırmak ve çaya güzel bir koku vermek için,yaprakların tanen ve kafein içeriği azaltılır. Haujicha çayının rengi sıcak kahverengidir.Hafif bir aroma ya sahip olduğu için yediden yetmişe herkesin  damak tadına uyum sağlar. Kafein oranı düşük olan haujicha Japonya'da bebeklere de içiriliyor.




 Genmaicha  (Kavrulmuş pirinçli yeşil çay) Genmaicha,Sencha veya bancha ile kavrulmuş pirincin karıştırilmasıyla elde edilen zengin aromalı bir Japon yeşil çayıdır . Pirinç çayla karışrıtılmadan önce suda bekletilir ve buharlanır. Ardından yüksek ateşte kavrulur ve beyaz pirinç patlakları çay yapraklarının arasında yerini alır.Genmaicha ,Sencha veya bancha'nın ferahlatıcı tadı eşliğinde kavrulmuş pirincin iştah açıcı kokusunun keyfini sürmenizi sağlar.Genmaicha 'nın kafein içeriği düşük olduğu için çocuktan yanlışına kadar her yaş için tavsiye ediliyor.



Japon yeşil çayı hem tatlı hem de tuzlu yiyeceklerle uyumludur.
Japonya'da yeşil çay,çay-karabuğdaylı noodle ,yeşil çay aromalı mantı , yeşil çaylı Pandispanya ve yeşil çay aromalı çikolata da dahil olmak üzere birçok yiyecekte kullanılıyor.Bu yiyecekler lezzetli olmalarının yani sıra ,bütün  şekilde yeşil  çayın besleyici öğelerini de içerdiği için sağlığa oldukça yararlıdır.Japon yeşil çayı ekmek veya kek gibi yiyeceklere tatlım katmak için kullanıldığında  da oldukça güzel bir tat ortaya çıkarır.Sizde yemeklerinize yeşil çay eklemeyi deneyin .



Sencha'nın Hazırlanışı; Kişi başına bir Japon fincanının % 80 'ini sıcak suyla doldurarak soğumasını bekleyin.Yüksek kaliteli Sencha çayı için 70 C iken  ,orta kalitede bir  sencha çay için ideal sıcaklık yaklaşık 80 C 'dır.
Çay yapraklarının kyusu deliğine koyun .Kişi başı 3 /4 çay kaşığı yaklaşık 3 gr çay kullanın.
Soğuyan suyu kyusu deliğe doldurun ve demlendirdikten.
Yüksek kaliteli bir Sencha çayı yapmak için çayı 2 dakika boyunca demlendirin. Orta kalitede bir Sencha çayı yapmak için ise 1 dakika demlendirdirin.
Çay renginin eşit şekilde  dağılması için çayı çay Fincanlarını azar azar doldurun ve kysu delikleri tüm çayı boşalttığınızdan emin olun.
Kysu demelisiniz olmasa dahi normal bir demlik ,bir çay süzgeci ve bir kağıt filtre kullanarak lezzetli bir Japon yeşil çayı yapabilirsiniz.

Japon yeşil çayı soğuk servis edildiğinde de oldukça lezzetlidir.Daha sert bir çay yapmak için normal miktarın 1,5 katı kadar çay yaprağı ekleyin ve çayı buz ekleyerek soğutun.


Gyokuro 'nun Hazırlanışı  ; Sıcak suyu kysu deliğe doldurun ve soğumaya bırakın.
Kişi başına küçük birer Japon çay fincanı hazırlayın. Sıcak suyu kysu demlikten Fincanları dokun ve soğumaya bırakın.Ideal sıcaklık 50 - 60  C arasındadır.Demlikte artan sıcak suyu boşaltın.
Çay yapraklarının kusura demliğe kişi başı bir çay kaşığı yaklaşık 4 gr çay kullanın...
Çay Fincanlarını akı sıcak suyu kusura demliğe doldurun ve iki buçuk dakika demlendirin.
Çay renginin eşit şekilde dağılması için çayı çay fincanlarını azar azar doldurun ve kusursuz demlikten tüm çayı boşalttığınızdan emin olun buna çok dikkat ediyorlar Japon halkı bir damlasını dahi ziyan ermeye özen gösteriyorlar.
Gyokuro yoğun umami içeren bir Japon yeşil çayıdır. Gerekli malzemeyi kişi başı ideal olarak yaklaşık 4 çay kaşığı yani 20 ml çay ve az miktarda sıcak sudur. Çay yapraklarını ikinci kez derlerken biraz daha sıcak su kullanın bu sayede ilk seferinden saha yumuşak içimlik bir çay elde etmiş olursunuz.




Preparing Matcha ;İnstagram hesabımda hazırlanış videosunu paylaşmış olduğum bu çayı hazırlarken Chasen adında  bambu çırpma teli kullanılıyor.
Chashaku  (çay kaşığı)kullanarak Japon Çayı fincanın 2-3 kaşık yaklaşık 1,5 gr Matcha koyun.
Sıcak suyu fincana dökün .
Chasen (bambu çırpma teli )kullanarak çayı hızlıca fincanın her tarafına yayın ve köpüren kadar çırpın.




Matcha, Hojicha ve Genmaicha 'nin Hazırlanışı:
Kaynayan suyu soğumadan,doğrudan kusura demliğe doldurun.Kaynayan suyu kysu demliğe döktükten sonra ikinci kez kullanacağınız çay yapraklarının hemen demliğe koyun ve çay Fincanlarını eşit şekilde paylaştırın.
İyi bir tat elde etmek için doğru saklama yöntemi çok önemli.
Çayın kalitesini korumak için,Japon yeşil çayı nem ve güneş ışığına temas etmeyen sıcak ve kokulu olmayan yerlerde muhafaza edilmeli ve açıldıktan kısa süre içerisinde kullanılmalıdır.
Çayı saydam olmayan kapalı bir kutuya koyarak serin ve karanlık bir yerde muhafaza ederek saklayın.Çayı buzdolabında tutuyorsanız , diğer yiyeceklerin artmasının çaya gelmediğinden emin olun .

 Türkiye 'de 1995 yılından beri ikamet etmekte olan Hiromi Ohama 2014 yılında MSA'da eğitim alarak profesyonel aşçılık mezunu olmuş ve Le Cordon Bleu 'da kısa süreli kurs almış ve mutelif workshoplara katılmış. Kore Konsolosluğunun düzenlediği bir aşçılık yarışmasında dereceye girmiştir. Türkiye'de ikamet eden Japon bayanlara Türk yemekleri dersleri veriyor.Kütahya ilinde Cafe Restaurant işletmeciliği yapmaktadır.


Sevgili Hiromi OHAMA ile birlikte Japon Çayı Etkinliğinde hazırladığımız Matchalı ,Çikolatalı Fondan  ile Matchalı ve Çikolatalı Kek hazırladığımız Workshop'da çok büyük keyif alarak farklı kültürün lezzetlerine dair damaklarımızda şenlik havası yarattık….



Çay seromonisi sırasında da Sevgili Hiromi Ohama tarafından bizler için hazırlanan ikramlar ve muhabbet eşliğinde unutulmaz an'lara şahitlik ettik.




 MSA mezunu etkinlik şefimiz Bayan Hiromi OHAMA’nın hazırladığı ve bizlere Gyokuro çayı ile birlikte ikram edilen  Matchalı Kedidili Bisküvi ve  Hojichalı Panna Cotto'yı tadımlamamız ardından tüm katılımcılarla bir arada matchalı fondan çikolata yapımına geçtik …



 Ayrıca Sevgili Hiromi Ohama tarafından hazırlanarak bizlere sunulan Hojichalı Şifon Kek de diğerleri gibi efsane bir tat ve dokuya sahipti ben her bir lezzete ayrı ayrı bayıldım desem yeridir.



 Sevgili Hiromi Ohama ile kesişen yollarımızı daveti vesilesiyle Japon Çayı ile hazırlanan enfes lezzetleri hazırlamak üzere birleştirdik. Samimi tavırları ve tüm misafirperverlikleri için bu güzel organizasyona emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkürü bir borç bilirim.



An'larda yaşananları anılara dahil ettiğimiz bu güzel kareler eşliğinde yazımı sonlandırdım efendim.
Keyifle geçen bir etkinlik ardından bize kalan bir avuç sevgi ve hayatımıza dahil olan güzel insanlar…
Mutlu olun ve mutlu kalın lütfen…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...